Nazwa i synonimy:

polskie: Gliceryna roślinna 99%, glicerol, propanotriol

angielskie: glycerine, glycerin, glicerol

Wzór chemiczny sumaryczny: C3H8O3

Numer CAS: 56-81-5

Numer WE (EINECS): 200-289-5

Nr UN (numer ONZ) Nie dotyczy

Pakowanie:

Glicerynę roślinną rozlewamy do atestowanych opakowań 20L, 30L, 1000L.

Charakterystyka:

W warunkach normalnych jest syropowatą cieczą, tłustą w dotyku, bezbarwną lub prawie bezbarwną, przezroczystą, bardzo higroskopijną. Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i tłuszcze zwierzęce, które w reakcji z roztworami zasad ulegają hydrolizie do gliceryny i mydeł.

Zastosowanie:

Gliceryna jest stosowana przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych. Stanowi ważny surowiec do syntezy wielu różnorodnych związków chemicznych, m.in. niektórych gatunków mydeł. Oprócz zdolności do homogenizowania składników produktów kosmetycznych ma też własności nawilżające skórę. Prócz tego gliceryny używa się do produkcji materiałów wybuchowych (w procesie estryfikacji powstaje triazotan glicerolu), a także w garbarstwie (wysusza skórę dzięki silnym właściwościom higroskopijnym).

Inne zastosowania:

w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym i skórzanym

wykorzystywana jest do produkcji: barwników, płynów hamulcowych i chłodniczych

Gliceryna znalazła zastosowanie jako dodatek do melasy przy paleniu shishy (fajki wodnej), do słodzenia likierów, a także jako składnik płynów do napełniania E-papierosów.