Wodorowęglan Amonu
Wodorowęglan amonu (kwaśny węglan amonu, amoniak do pieczenia, ammonium hydrogen carbonate, bicarbonate of ammonia, powdered baking ammonia) dostępny jest w naszym sklepie w opakowaniach 25 kg. Na indywidualne zamówienie tworzymy mieszanki, dostosowujemy stężenia i pakujemy amoniak także w opakowania o innych pojemnościach.
Charakterystyka
Amonu wodorowęglan to biały proszek o ostrym amoniakalnym zapachu. Dodatek do żywności E503 (II). Wytwarzany z siarczanu amonu oraz węglanu wapnia- naturalnych minerałów.
Zastosowanie
Substancja spulchniająca – uwalniająca gaz, a tym samym zwiększająca objętość ciasta. Regulator kwasowości – związek zasadowy. Poza żywnością stosowany również jako środki gaśnicze i przeciwpożarowe, odczynniki laboratoryjne, mieszaniny chłodzące, garbarstwo, farbiarstwo.
Wzór chemiczny: (NH4)HCO3
CAS: 1066-33-7
Numer WE: 213-911-5