Kwas mrówkowy
Nazwy i synonimy kwasu mrówkowego: kwas metanowy, kwas wodorokarboksylowy, carbonous acid; formylic acid; hydrogen carboxylic acid; hydroxy(oxo)methane; metacarbonoic acid; oxocarbinic acid; oxomethanol.
Bezbarwna ciecz o ostrym, drażniącym zapachu, ma właściwości żrące, doskonale miesza się z wodą. Konserwant o silnych właściwościach grzybobójczych, przy wysokich stężeniach i niskim zakresie pH zakres jego działania obejmuje również bakterie.
Zastosowanie:
Ze względu na swoje właściwości grzybobójcze często wykorzystywany jako składnik preparatów grzybobójczych i zakwaszających. Często występuje w mieszaninach z innymi kwasami, bądź naniesiony na nośnik. Szerokie zastosowanie w syntezie organicznej. W pszczelarstwie jest stosowany do zwalczania roztocza Varroa destructor .Kwas mrówkowy jest stosowany również jako konserwant . Jego numer jako dodatku do żywności to E 236 . W medycynie ma zastosowanie jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, porażający receptory czuciowe i bólowe.