Kwas mrówkowy
Nazwa i synonimy:
polskie: kwas mrówkowy, kwas metanowy, kwas wodorokarboksylowy
angielskie: Carbonous acid; Formylic acid; Hydrogen carboxylic acid; Hydroxy(oxo)methane; Metacarbonoic acid; Oxocarbinic acid; Oxomethanol
Wzór chemiczny – HCOOH
Numer CAS: | 64-18-6 | |||
Numer UN (ONZ) |
1779 |
|||
Numer WE (EINECS): | 200-579-1 |
Pakowanie:
Kwas mrówkowy techniczny jest przechowywany i transportowany w atestowanych opakowaniach o pojemnościach: 1000l, 30l.
Charakterystyka:
Bezbarwna ciecz o ostrym, drażniącym zapachu, ma właściwości żrące, doskonale miesza się z wodą. Konserwant o silnych właściwościach grzybobójczych, przy wysokich stężeniach i niskim zakresie pH zakres jego działania obejmuje również bakterie.
Zastosowanie:
Ze względu na swoje właściwości grzybobójcze często wykorzystywany jako składnik preparatów grzybobójczych i zakwaszających. Często występuje w mieszaninach z innymi kwasami, bądź naniesiony na nośnik. Szerokie zastosowanie w syntezie organicznej. W pszczelarstwie jest stosowany do zwalczania roztocza Varroa destructor .Kwas mrówkowy jest stosowany również jako konserwant . Jego numer jako dodatku do żywności to E 236 . W medycynie ma zastosowanie jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, porażający receptory czuciowe i bólowe.
ZAMÓW PRODUKT:
Tel. kom. 501 125 899
E-mail: surowce@archem.com.pl