Nazwa i synonimy:

polskie:  sodu pirosiarczyn, sodu disiarczyn, disiarczan(IV) sodu
angielskie: sodium metabisulfite, sodium pyrosulfite, sodium disulfite

Wzór chemiczny – Na2S2O5

Numer CAS: 7681-57-4
Numer UN (ONZ)

Nie dotyczy

Numer WE (EINECS): 231-673-0

Pakowanie:

Worek 25 kg

Charakterystyka:

Postać: ciało stałe, krystaliczny proszek

Kolor: od bezbarwnego po biały

Zapach: charakterystyczny, cierpki, podobny do dwutlenku siarki

Zastosowanie:

Produkcja innych substancji, w przemyśle fotograficznym, produkcja wyrobów włókienniczych, skór i futer, produkcja tworzyw sztucznych i gumy; produkcja miazgi papierowej i wyrobów papierowych, produkcja mebli, produkcja żywności, chemiczne oczyszczalnie. W przemyśle spożywczym o symbolu E223 Stosowany w szerokim zakresie do utrwalania owoców, warzyw ich suszów oraz soków syropów i przetworów., herbatników, wyrobów ciastkarskich i cukierniczych, sosów, musztardy, substytutów białkowych mięsa, burgerów, ryb i owoców morza, octu, piwa, wina oraz napojów bezalkoholowych.