Nazwa i synonimy:

polskie:  olej parafinowy
angielskie: mineral oil, paraffin oil, paraffinum liquidum

Wzór chemiczny

Numer CAS: 8012-95-1
Numer UN (ONZ)

Nie dotyczy

Numer WE (EINECS): 232-384-2

Pakowanie:

Opakowania a 1L, 5L.

Charakterystyka:

Bezbarwna, bezwonna, oleista ciecz. Powstaje w wyniku destylacji ropy naftowej. Nie miesza się z wodą i etanolem. Rozpuszcza się w terpentynie i eterze.

Zastosowanie:

– W przemyśle farmaceutycznym do produkcji maści ochronnych.
– W przemyśle spożywczym, np. do konserwacji serów.
– W kosmetyce – często jest składnikiem kremów, balsamów, mleczek do ciała – bo zmiękcza i wygładza skórę, zapobiega też jej przesuszeniu.
– W przemyśle drzewny do konserwacji elementów drewnianych.
– W przemyśle tekstylnym – przy produkcji nici i tkanin, smarowanie lamówek, bębnówek i stabnówek.